film
7 februari 2018

50% succes in Duitsland
6 februari 2018

De jury van het Gutachterverfahren (enigszins vergelijkbaar met een meervoudige opdracht) heeft vergaderd en besloten...

 

Unaniem wordt geadviseerd onze visie op de stadsentree met het concept van een Berliner Parkway en het herstellen van historische zichtlijnen als basis voor verdere uitwerking te gebruiken. Ons voorstel voor een nieuw plein heeft het, ondanks veel positief feedback van burgers niet gered. De jury adviseert het plan van Ortner+Ortner als vertrekpunt voor het bouwblok te gebruiken.

Eind februari neemt een raadscommissie het formele besluit over de uitslag van dit Gutachterverfahren. We hopen op een mooie samenwerking met de gemeente om Monheim am Rhein de stadsentree te geven die deze stad verdient!

Onze beelden voor de toekomst
10 december 20171 / 3

De drie centrale ingrepen van ons zijn uitgewerkt. Samen zorgen stadentree, Neuer Rathausplatz en Gartzenhof voor een nieuw centrum. Ze brengen levendigheid, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid terug in het hart van de stad.

inzending Gutachterverfahren
8 december 20171 / 2

En nu moeten de beelden voor zich spreken!

 

Twee presentatiepanelen en een maquette 1:500 zijn ingeleverd.

De jury met vertegenwoordigers van gemeenteamtenaren en -politici buigt zich over de plannen van de drie uitgenodigde bureaus; Stottrop en Ortner + Ortner, Köln en od205, Rotterdam.

 

Bürger Workshop!
11 oktober 2017
visie Centrum Monheim
10 oktober 2017

Met drie doelgerichte ingrepen pakken wij het centrum aan:

1. De entree van de stad, de Opladener Strasse en de Berliner Ring is door een reeks verkeers- en stedenbouwkundige ingrepen tot een verkeersweg gedegradeerd. In ons radicaal concept wordt er aandacht geschonken aan ruimtelijke kwaliteit en historie en aan voetgangers en fietsers. We turnen de zuidflank van het centrum om door middel van een parkway.

2. Het stadhuisplein, niet meer dan een goed functionerend busstation wordt uitgebreid met de Neuer Rathausplatz. Een pleinruimte waaromheen winkels, horeca en stadswoningen een plek vinden en dat als woonkamer van de stad kan fungeren. 

3. In de luwte van het centrum ontwikkelen we een woonhof. Deze pakt de kleinschaligheid van de buurtschap op en dient als autovrij middenpunt voor toekomstige bewoners. 

Rathausplatz - Gartzenweg

Vind eenvoudig vergelijkbare projecten, kies uw interesse:

  buitenruimte   cultuurhistorie   duurzaamheid   herstructurering   participatie   visie
Project Details

Opdrachtgever: Gemeente Monheim am RheinPeriode: sep 2017 - jan 2018Producten: inzending GutachterverfahrenProgramma: 5000 m2 detailhandel, 100 woningen in diverse typologieënStadt Monheim am Rhein werkt regelmatig met het procedé van een 'Gutachterverfahren'. Hierin wordt een klein aantal bureaus uitgenodigd om in dialoog (en deels met elkaar) een opgave te verkennen, eindigend met het inleveren van een prijsvraag-achtig product.  

 

Voor het centrum van de stad vroeg de gemeente naast twee Duitse bureaus ook ons ideeën voor een verdichting in te brengen; nadrukkelijk met het verzoek om vooral 'een ander perspectief' te schetsen.

 

In het geval Rathausplatz/Gartzenweg hebben we deze verwachting zeker waar gemaakt. Met een kritische kijk op het centrum van Monheim en de verrichtingen van het stadsbestuur de afgelopen jaren, hebben wij voor een nieuwe en principieel andere invalshoek gekozen. Eén met meer waardering voor datgene dat er al is. Eerder transformatie dan tabula rasa. Meer klassiek stedenbouwkundig werk dan architecturale plaatjes.

 

Onze doelstelling was vanaf het begin helder: Het scheppen van duurzame randvoorwaarden om een weerbarstige realiteit het hoofd te kunnen bieden. En het maken van een uitdagend pleinontwerp dat weer leven in het centrum weet te brengen!